Frumusețe

Argila verde – tipuri, proprietăţi şi utilizare

Argila verde are proprietăţi antibacteriene, de aceea acţionează eficient în îngrijirea pielii problematice. Măştile faciale pe bază de argilă verde matifiază şi netezesc pielea, au proprietăţi antiseptice şi previn apariţia imperfecţiunilor. Ce proprietăţi, compoziţie şi aplicare are argila verde? Care sunt tipuri de argilă verde şi cum se prepară o mască facială cu argilă verde acasă?

Argila verde – proprietăţi

Argila verde are, după cum sugerează numele, culoarea verde, care este determinată de ionii de fier din conţinutul său. Este extrasă din depozitele adânci de siliciu şi aluminiu din Franţa şi din SUA. Acest tip popular de argilă este recomandat în special pentru îngrijirea tenului gras şi acneic.

Argila verde poate fi utilizată nu doar extern, ci şi intern. Administrată sub formă de băutură, susţine tratamentul bolilor sistemului digestiv şi combate inflamaţiile gingivale.

Argila verde – tipuri

Există două tipuri de argilă verde: Montmorillonite şi Illite.

Argila verde de tip Montmorillonite se găseşte în minele din sudul Franţei. Numele său provine din regiunea Montmorillonite, unde a fost descoperită. Argila Montmorillonite conţine 20 de săruri minerale şi numeroşi micronutrienţi şi oligoelemente.

Argila verde de tip Illite este extrasă din SUA, mai specific, din zona statului Illinois. Deşi conţine elemente mai puţin valoroase, aceasta, de asemenea, are proprietăţi de vindecare şi reglează procesele care apar la nivelul pielii.

Ambele tipuri de argilă verde sunt disponibile în magazinele online şi fizice la preţuri similare. Atunci când cumpăraţi, este recomandat să acordaţi atenţie culorii, care ar trebui să fie de un verde transparent, deoarece culoarea bej sau gri denotă calitatea scăzută a produsului. În plus, termenul de expirare îndelungat şi compoziţia fără aditivi (etichetă: „100% argilă verde / argilă verde”) sunt, de asemenea, esenţiale.

Argila verde – compoziţie

Argila verde este o sursă bogată de micro şi macro elemente cu efect benefic la nivelul pielii. Siliciul accelerează procesele de vindecare ale pielii şi reglează secreţia de sebum, în timp ce magneziu întârzie procesele de îmbătrânire a pielii şi previne reacţiile alergice şi inflamaţiile. Calciul stimulează regenerarea celulară şi lasă pielea întinsă şi hidratată, în timp ce seleniu conferă fermitate pielii, reduce decolorarea, măreşte protecţia împotriva radiaţiilor UV şi are proprietăţi antifungice şi antibacteriene. Manganul protejează împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi şi reduce tensiunea pielii, atenuând astfel ridurile, iar fosforul promovează reînnoirea celulară şi menţine pH-ul corespunzător al pielii. Cuprul reglează funcţionarea glandelor sebacee şi oxigenează celulele pielii, oferind elasticitate. Fierul îmbunătăţeşte sinteza colagenului şi accelerează procesul de regenerare al celulelor deteriorate.

Argila verde – acţiune

Argila verde conţine bioelemente în concentraţie ridicată, datorită cărora are un efect benefic la nivelul tenului problematic. Dacă este utilizată cu regularitate, echilibrează secreţia de sebum, astfel încât tendinţa de îngrăşare a pielii este diminuată şi porii sunt reduşi. În plus, are proprietăţi antibacteriene şi antifungice şi, în consecinţă, limitează apariţia imperfecţiunilor şi curăţă şi elimină eficient toxinele. Mai mult decât atât, accelerează procesul de vindecare a inflamaţiilor, conferă luminozitate şi uniformizează tonul pielii, netezind, de asemenea, structura sa. Argila verde consolidează şi oxigenează pielea şi, astfel, întârzie procesul de îmbătrânire. Când este aplicată la nivelul coapselor – reduce celulita.

Argila verde – aplicare

Argila verde are proprietăţi benefice datorită cărora se regăseşte într-o gamă largă de produse de îngrijire.

  • Mască anti-celulită
    Argila verde poate fi aplicată la nivelul coapselor şi a altor zone mari de piele – are proprietăţi anti-celulitice, îmbunătăţeşte circulaţia şi oferă fermitate pielii. Dacă pielea are tendinţă de deshidratare, masca ar trebui îmbogăţită cu câteva picături de ulei esenţial. După aplicarea măştii, este recomandat să vă înfăşuraţi coapsele în plastic şi să aşteptaţi aproximativ 15 minute, preferabil sub o pătură călduroasă. După aproximativ 15 minute, îndepărtaţi argila cu apă.
  • Scrub
    După aplicarea argilei, în loc de a o spăla de pe piele, o puteţi folosi pentru a realiza un scrub delicat de exfoliere. Pudra este atât de fină încât nu irită pielea şi, totuşi, elimină perfect celulele moarte.
  • Pudră de baie
    Puteţi adăuga argilă verde în apa de baie. În acest scop, turnaţi în cadă aproximativ o jumătate de pahar de pudră sub jet de apă.
  • Pastă de spălare a părului
    Pentru a obţine o pastă de spălare a părului, amestecaţi argilă verde cu apă. Pasta rezultată trebuie aplicată pe părul umed şi pe scalp, şi masată timp de 2-3 minute. Amestecul va absorbi toate impurităţile şi sebumul, va întări rădăcinile părului şi va acţiona ca un scrub delicat asupra scalpului.
  • Mască de curăţare
    Efectele aplicării argilei în această formă sunt vizibile aproape imediat: pielea devine mai luminoasă şi mai netedă.

Cum se prepară o mască facială de curăţare pe bază de argilă verde?

Prepararea unei măşti pe bază de argilă verde este foarte uşoară. Nu utilizaţi ustensile, tacâmuri sau alte accesorii din metal deoarece acestea reduc din proprietăţile medicinale ale produsului.

Pentru a prepara masca de curăţare pe bază de argilă verde, turnaţi o cantitate de argilă verde într-un recipient curat. Pentru a acoperi toată faţa şi gâtul, o lingură de pudră este suficientă. Apoi, adăugaţi o cantitate mică de apă, preferabil distilată sau îmbuteliată, şi nu vă opriţi din amestecat până nu obţineţi o consistenţă de cremă groasă. Mai târziu, folosiţi degetele, o spatulă sau o pensulă pentru a aplica masca la nivelul feţei, gâtului şi/sau decolteului. Aşteptaţi 10-15 minute, fără a lăsa argila să se usuce complet. Pentru a preveni acest lucru, pulverizaţi apă termală sau hidrolat din când în când. La final, îndepărtaţi masca cu apă călduţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *