Pielea uscată este uşor de identificat: este ternă, aspră, subţire şi, prin urmare, vasele de sânge roşii sunt vizibile prin aceasta. După spălare, apare senzaţia de piele strânsă, şi acest tip de ten îmbătrâneşte mai rapid decât tenul mixt şi cel gras. Condiţia sa este exacerbată de procedurile de curăţare şi exoliere prea frecvente. Deci, cum se îngrijeşte pielea uscată şi de ce pielea devine uscată? Care sunt tipurile de piele uscată şi cele mai frecvente greşeli în îngrijirea sa?
De ce este pielea uscată?
Pielea uscată produce o cantitate prea mică de sebum faţă de cât are nevoie, de aceea, este strânsă şi întinsă. Consecinţa unei cantităţii insificiente de sebum este lipsa de lipide, necesare pentru a menţine nivelul adecvat de hidratare şi pentru a proteja corespunzător pielea.
Pielea uscată este rar o caracteristică congenitală, deşi se poate întâmpla şi afectează, în principal, persoanele cu piele deschisă la culoare. Cu toate acestea, este de obicei cauzată de factori externi precum frigul, aerul uscat sau fierbinte, radiaţiile UV, îngrijirea necorespunzătoare a pielii sau administrarea de medicamente, în special a diureticelor, care reglează presiunea arterială şi, în consecinţă, schimbă echilibrul de hidratare al pielii.
Pielea uscată poate fi rezultatul schimbărilor hormonale. De aceea, apare în cazul femeilor însărcinate sau în timpul menopauzei. De asemenea, este caracteristică persoanelor în vârstă deoarece, cu vârsta, pielea produce din ce în ce mai puţine lipide.
Tipuri de piele uscată
Există cel puţin două criterii care ne ajută să distingem pielea uscată. Conform primului criteriu, putem identifica piele uscată, pielea foarte uscată, precum şi pielea uscată şi sensibilă. Pielea uscată este caracterizată prin senzaţia de piele strânsă, tensionată şi aspră. Pielea foarte uscată nu este doar strânsă, ci şi crăpată şi are, de asemenea, tendinţa de a se exfolia şi de a provoca prurit. Dacă pielea uscată este în plus şi sensibilă, hiperactivitatea fibrelor nervoase ale epidermei reprezintă unul dintre simptome. În consecinţă, unele ingrediente cosmetice o pot irita.
Conform unui alt criteriu, pielea poate fi fie uscată apoasă,fie uscată uleioasă. Pielea uscată uleioasă este rezulatul secreţiei reduse de sebum, în timp ce pielea deshidratată este cauzată de o perturbare a secreţiei transpiraţiei şi lipsa agenţilor naturali de hidratare.
În plus, orice piele, indiferent de tip, poate deveni uscată atunci când este expusă la căldura generată de radiatoare sau la aer condiţionat. Atunci, nivelul de umiditate al aerului din interior scade sub 45%. În această situaţie, vă puteţi hidrata pielea cu ajutorul produselor cosmetice potrivite sau umidificatoarelor de aer speciale.
Cum se îngrijeşte pielea uscată?
Pielea uscată necesită utilizarea unor produse cosmetice bogate şi hidratante. Crema hidratantă va complementa deficienţele factorilor naturali de hidratare care oferă şi sigilează umiditatea în stratul cornos al pielii. În schimb, cosmeticele pe bază de ulei vor furniza un nivel adecvat de lipide şi, în consecinţă, vor preveni pierderea ulterioară de umiditate la nivelul pielii.
Ca opţiune pentru crema de zi, cea mai bună soluţie este să utilizaţi o cremă hidratantă specială pentru piele deshidratată. Deoarece soarele nu oferă doar un bronz superb, ci şi usucă pielea, produsul trebuie să conţină un factor de protecţie a pielii de minimum SPF 15. În orice caz, pentru îngrijirea de noapte, merită să optaţi pentru creme nutritive bogate – cu conţinut de ceramide, uleiuri vegetale, uree sau emolienţi. Crema de noapte trebuie să lubrifieze, regenereze şi să hrănească pielea uscată.
Mai mult decât atât, produsele cosmetice de îndepărtare a machiajului pentru piele uscată nu trebuie să conţină alcool, care poate irita şi deshidrata şi mai mult pielea. Astfel, cea mai bună soluţie este utilizarea laptelui demachiant, emulsiilor, loţiunilor şi tonerelor pentru piele uscată. Desigur, apa micelară poate, de asemenea, oferi beneficii deoarece nu perturbă stratul de protecţie la nivelul epidermei. În plus, este recomandată exfolierea pielii cu un peeling enzimatic şi aplicarea unei măşti hidratante sau nutritive cel puţin o dată pe săptămână.
Pentru îngrijirea pielii foarte uscate, este ideal să folosiţi ulei de seminţe de in, care va hidrata, netezi şi lăsa o senzaţie plăcută la suprafaţa pielii. Uleiul de seminţe de in poate fi adăugat în gelul de duş preferat sau în apa de baie. Puteţi, de asemenea, masa acest ulei în piele după duş sau baie. Uleiul de seminţe de in este un element integral în îngrijirea pielii uscate şi atopice.
Cele mai frecvente greşeli în îngrijirea pielii uscate
Îngrijirea pielii uscate care exclude utilizarea unor produse şi tratamente cosmetice.
Nu este recomandată:
- utilizarea peeling mecanic.
Acest tip pe produs cosmetic este eficient pentru tenul gras şi mixt, însă este prea invaziv pentru tenul uscat; - spălarea feţei cu apă clorurată.
Clorul poate uscat şi irita pielea, prin urmare, o idee bună este să fierbeţi apa (şi să o răciţi) înainte de a o folosi pentru spălarea tenului; - spălarea feţei cu săpun.
Săpunurile elimină nu numai impurităţile, ci şi sebumul de la nivelul pielii (pielea uscată este lipsită de suficient sebum). În plus, acestea deshidratează şi pot cauza iritaţii; - frecarea viguroasă a pielii cu prosopul.
Frecarea pielii cu prosopul va elimina şi sebumul. În schimb, este recomandat să apăsaţi delicat dar ferm prosopul pe faţă şi să aşteptaţi până acesta absoarbe toată apa; - utilizarea apei termale în mod necorespunzător
Apa termală abundă în minerale care vizează consolidarea mecanismelor naturale de protecţie şi reduce riscul de apariţie a iritaţiilor. Însă, după aplicare, este necesar să uscaţi pielea, de exemplu, cu un prosop de hârtie, în caz contrar, aceasta se va evapora şi va usca, astfel, pielea.
Lasă un răspuns