Elastina este o proteină produsă de corpul uman. După vârsta de 25 de ani, procesul de producere a elastinei se opreşte, iar după vârsta de aproximativ 50 de ani, fibrele deja produse dispar. Elastina are rolul de a asigura netezimea şi fermitatea pielii, de aceea, este inclusă în special în compoziţia produselor cosmetice pentru ten matur. Care sunt proprietăţile, efectele şi aplicaţia elastinei şi cosmeticelor pe bază de elastină?
Elastina – proprietăţi şi efecte
Elastina este principalul material de construcţie al ţesutului conjunctiv, ligamentelor şi tendoanelor şi se găseşte, de asemenea, la nivelul pereţilor vaselor de sânge, în ţesutul plămânilor şi inimii. Este produsă de fibroblastele pielii şi oferă ţesuturilor create elasticitate. Aceasta înseamnă că atunci când ne ciupim uşor pielea mâinilor, aceasta revine la forma iniţială. În cazul tinerilor, acest lucru se întamplă rapid, în schimb, la persoanele în vârstă, al căror organism nu mai produce fibre de elastină, durează mai mult timp. De aceea, pentru a întârzia procesul de îmbătrânire al pielii faciale, cosmeticele includ elastină hidrolizată, care pătrunde în straturile profunde ale epidermei, leagă moleculele de apă şi, astfel, hidratează şi netezeşte pielea.
Elastina este un elastomer natural care acţionează precum cleiul, mai exact, redă structura pielii, de exemplu, după sarcină sau doar după ciupire. Elastina are această proprietate datorită celor doi aminoacizi din compoziţia sa: desmosina și izodesmosina. Ambii au patru spaţii care permit formarea legăturilor peptidice şi cauzează alungirea dublă a fibrei de elastină, iar atunci când forțele de tracțiune încetează să mai funcționeze, revine la forma iniţială fără distorsiuni.
Astfel, elastina oferă pielii elasticitate, îmbunătăţeşte vitalitatea şi netezeşte ridurile fine. În plus, protejează pielea împotriva acţiunii substanţelor chimice nocive, mai exact, reduce efectul iritant şi degresant al detergenţilor. Prin urmare, produsele cosmetice cu elastină sunt utilizate pentru a ameliora iritaţiile cauzate de agenţii de curăţare.
Aminoacizii aromatici conferă elastinei proprietatea de a absorbi razele UV. Cosmeticele pe bază de elastină formează un strat ocluziv la nivelul pielii – un film delicat care protejează împotriva pierderii umidităţii. În plus, elastina susţine procesul de regenerare a părului care devine mai moale şi îşi recapătă strălucirea. Mai mult decât atât, elastina întăreşte unghiile şi previne ruperea acestora, oferindu-le flexibilitate.
Elastina – aplicare
Datorită proprietăţilor nutritive, elastina are aplicare cosmetică în cremele pentru ten matur. Aceasta nu ar trebui să lipsească din tonere, loţiuni, balsamuri, deoarece hidrolizaţii săi sunt uşor de încorporat în emulsii şi ape cosmetice.
Elastina protejează pielea, menţinând nivelul de hidratare, de aceea este folosită frecvent în produsele cosmetice pentru piele deshidratată. De asemenea, este adăugată în compoziţia spray-urilor, produselor de îndepărtare a cuticulelor şi balsamurilor de îngrijire a părului şi unghiilor. Lacurile de unghii îmbunătăţite cu elastină rezistă mai mult timp pe unghii, fără a se coji.
În plus, elastina este, de asemenea, un ingredient din compoziţia rimelurilor, deoarece hidrolaţii săi sub formă de pulbere oferă genelor strălucire şi elasticitate, alungindu-le şi îndesindu-le în acelaşi timp. Astfel, elastina neutralizează efectele nocive ale substanţelor iritante, este adăugată în săpunuri, geluri de duş, loţiuni de baie şi produse cosmetice colorate.
Elastina şi colagenul
Elastina este deseori menţionată în discuţiile despre colagen, care este proteina principală a ţesutului conjunctiv. Colagenul se găseşte în piele, oase, tendoane şi cartilaje şi este rezistent la întindere. Până în prezent, s-au descoperit 19 tipuri de colagen, dar probabil că există chiar mai multe. Colagenul oferă pielii elasticitate şi este utilizat chiar şi în timpul operaţiilor estetice, de exemplu, la umplerea buzelor. Odată cu înaintarea în vârstă, fibrele de elastină nu sunt singurele care încetează a mai fi produse de organism, dispărând după vârsta de aproximativ 50 de ani. Şi în cazul colagenului putem vorbi de procese simulare. Apare aşa-numita glicare, care constă în formarea legăturilor încrucişate interne între fibre. Legăturile sunt formate, în principal, datorită combinării zaharurilor (riboză, fructoză şi glucoză) cu proteinele şi, astfel, cu colagenul şi elastina. Drept rezultat, sunt create legături care combină fibrele de colagen, acestea modificând proprietăţile pielii (reduc elasticitatea şi cauzează apariţia ridurilor) şi întăresc reţeaua de colagen. Utilizarea elastinei şi colagenului în produsele cosmetice duce la încetinirea procesului de glicare, care începe în jurul vârstei de 20 de ani.
Pielea bărbaţilor conţine mai multe fibre de elastină şi colagen decât a femeilor şi este cu aproximativ 20% mai groasă.
Lasă un răspuns